Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στα μέτρα που χτυπούν το λαϊκό κίνημα

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος (τράπεζα DNA, εκτεταμένες παρακολουθήσεις με κάμερες, παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών κλπ.) παίρνονται για την «εξασφάλιση του μεγάλου αγαθού της δημόσιας ασφάλειας» επανάλαβε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού στις φυλακές των Γρεβενών και με αφορμή τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας που αφορά την ηχητική και οπτική παρακολούθηση. Ακόμα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για θέματα δημόσιας ασφάλειας δεν προϋποθέτει άποψη της Αρχής, και η διάταξη για τη λειτουργία των καμερών έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η «δημόσια ασφάλεια» για την οποία μιλά η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από τη σκληρή καταστολή σε βάρος του λαϊκού κινήματος, αφού περιλαμβάνει τρομονόμους, ευρωτρομονόμους, ηλεκτρονικό φακέλωμα, αποθήκευση στοιχείων που θα είναι στη διάθεση ιδιωτικών εταιρειών, χρήση καμεροχαφιέδων, τράπεζα DNA. Είναι προφανές ότι με την τροπολογία την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει εγγύηση της δημόσιας ασφάλειας, επιτρέπει σε άλλες αρχές πλην των δικαστικών να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που προέρχονται από τη χρήση καμερών που έχουν τοποθετηθεί σε εκατοντάδες σημεία των μεγάλων πόλεων. Ετσι, θα φακελώνονται όσοι παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις και στους λαϊκούς αγώνες. Επιπλέον, μέτρα όπως αυτό, θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος του λαού και σε βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων λόγω της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.

Από την πλευρά τους, τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ, αναλώθηκαν σ' ένα υποκριτικό κρεσέντο για τα μέτρα, «ξεχνώντας» τις δικές τους ευθύνες. Οταν η κυβέρνηση ζητούσε συνενόχους στην ένταση της καταστολής, εκείνοι πρώτοι, πλην του ΚΚΕ, έτρεχαν σε συσκέψεις για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας που γινόταν στη ΓΓ Δημόσιας Τάξης. Ενώ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για να εξασφαλίσουν και τα «νώτα τους», όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, για την αντισυνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης, ανακοίνωσαν για να σώσουν τα προσχήματα ότι αποχωρούν από αυτό το Συμβούλιο, στη δεύτερη συνεδρίασή του.

Ετσι, ο Ντ. Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα: «νομοθετούν με αλαζονεία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Προσπαθούν να επιβάλουν το «μεγάλο αδερφό» στην καθημερινότητά μας». Αυτά όταν είναι γνωστό ότι με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, «έκλεισαν» οι συμφωνίες για το σύστημα παρακολούθησης C4i που στη συνέχεια εγκαταστάθηκε και λειτούργησε η ΝΔ.

Ο Κ. Αϊβαλιώτης από το ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε ότι: «η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ μέσα στη Βουλή για τις κάμερες δικαιώθηκε πλήρως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», θέλοντας έτσι να δώσει μια «δημοκρατική» επίφαση στις αντιδραστικές του θέσεις, όπως για παράδειγμα όσα λέει για τους μετανάστες, που συμφωνεί με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει τους μετανάστες «ανεπιθύμητους».

Από το ΣΥΝ ο Ανδρέας Καρίτζης ζήτησε «η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο ίδιος ο κ. Μαρκογιαννάκης να σταματήσουν άμεσα τον επικίνδυνο κατήφορο της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατήφορος που τους φέρνει ακόμα και σε ευθεία σύγκρουση με θεσμικούς φορείς της ίδιας της πολιτείας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ